01-11-2010

Halle: Fietskaart? Ja graag!

De Fietsersbond is vragende partij voor een schoolroutefietskaart van Halle.
Nu de Bospoortbrug dicht is voor het autoverkeer en burgemeester Pieters zijn inwoners oproept om meer te fietsen, lijkt het ons een geschikt moment voor Stad Halle om effectief werk te maken van een Halse fietsroutekaart.
Fietsersbond Pajottenland wordt regelematig aangesproken door fietsers. Zo krijgen we nuttige informatie binnen. Informatie die we graag doorspelen aan het College. Want tenslotte vaart iedereen er wel bij als de problemen en de door fietsers zelf voorgestelde oplossingen verwerkt worden in het beleid.
Fietsen brengt vele voordelen met zich mee. Als er meer fietsers zijn, is de stad bereikbaarder, veiliger, gezonder en leefbaarder. En het fietspotentiëel is groot! Z'on 50% van alle autoverplaatsingen zijn korter dan 5 km, een perfect fietsbare afstand (cijfers van het NIS).
Helaas durven veel mensen er vaak niet aan te beginnen. Ouders laten hun kinderen niet met de fiets naar school gaan omdat ze niet goed weten welke route het veiligst is.
In eerste instantie moeten fietspaden en fietsroutes veilig, comfortabel en aantrekkelijk zijn, ze moeten de mensen als het ware verleiden om op de fiets te springen. Maar fietsers en al die potentiële fietsers moeten ook weten waar die fietspaden liggen, welke kruispunten of wegen veilig zijn en waar ze extra aandachtig moeten zijn (bijvoorbeeld gevaarlijke oversteek). Zo kunnen ze makkelijk en zelftandig bepalen welke route ze nemen. Een zeer goed hulpmiddel hiervoor is een schoolroutekaart of fietsroutekaart waarop alle fietspaden, fietsroutes, fietsparkings en aandachtspunten worden aangeduid.

Nu de Bospoortbrug en de afsluiting van het kruispunt van de Alsembergsesteenweg met de N6 het autoverkeer behoorlijk in de war sturen, zal een fietskaart de drempel verlagen om voor de fiets te kiezen. Meer fietsgebruik lost grotendeels de autofiles op.
Daarom: de aflsuiting van de Bospoortbrug is het uitgelezen moment voor een fietsroutekaart.
Voorbeeld van een schoolroutekaart made by Dilbeek ...